Ponta: Liberalizarea prețului la gaze, un principiu european. România trebuie să-l respecte

Ponta: Liberalizarea prețului la gaze, un principiu european. România trebuie să-l respecte
Publicat: 12/06/2013, 12:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:42

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivația a ținut de respectarea principiului european al liberalizării prețurilor la gaze.

„Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european”, a spus Ponta.

El a arătat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc și a devenit obligația României, care trebuie respectată.

„Din păcate nu s-a făcut în 2007-2008, nu s-a făcut nici după aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor că nu a aprobat, dar are semnăturile puse acolo – și noi nu putem să facem altceva decât să… pentru că e vorba de obligațiile României aici, chiar dacă le-a semnat Boc. Avem niște obligații de care trebuie să ne ținem”, a spus Ponta.

Guvernul vrea să amâne, cu șase luni, calendarul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, în luna mai, o scrisoare în care a anunțat intenția Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

„Comisarul a subliniat faptul că impactul prețului energiei asupra competitivității industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piața locală trebuie privit în perspectivă, raportat la prețurile de pe piața UE, menționând că în anul 2011, prețul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ANRE este instituția abilitată să ia decizii privind prețul gazului din producție locală și a calendarului de liberalizare a prețurilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Oettinger i-a răspuns lui Niță în 31 mai 2013 și i-a transmis că la nivelul anul 2011 consumatorii industriali din România au beneficiat de cel mai mic preț al gazelor din întreaga Uniune Europeană.

„Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ANRE este instituția abilitată să ia decizii privind prețul gazului din producție locală și a calendarului de liberalizare a prețurilor. Comisarul a subliniat faptul că impactul prețului energiei asupra competitivității industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie”, potrivit comunicatului.

Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piața locală trebuie privit „în perspectivă” și raportat la prețurile de pe piața Uniunii Europene, menționând că în anul 2011.

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, a arătat în luna martie că liberalizarea prețurilor gazelor naturale trebuie amânată, pentru a se evita un „impact major” asupra consumatorilor industriali.
Combinatul din Galați este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieței de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internațional, prețul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie (cu 5%), iar în 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie (3%).
Pentru consumatorii industriali, liberalizrea prețului la gaze s-ar întinde până în 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, prețurile plătite de companii ar urma să crească cu 4%, în 1 aprilie și 1 iulie cu câte 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie prețul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.
Populația beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării prețurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Pentru populație, liberalizarea ar urma să înceapă în acest an, la 1 iulie cu 8%, urmată la 1 octombrie cu 2%. În 2014, prețurile plătite de populație ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie și cu 3% în 1 octombrie.

Etapele liberalizării în 2015 prevăd creșterea prețului cu 2% în ianaurie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie și cu 3% în 1 octombrie.
Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creșteri de preț cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie.
Creșterile de preț pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianaurie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie și 3% în 1 octombrie.
Pentru 2018, prețul au urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie.
Pe de altă parte, AcerlorMittal Galați, alături de producătorul de aluminu Alro Slatina, au insistat, în ultimele luni, ca impactul în facturile la electricitate al energiei regenerabile să fie diminuat de către stat, acuzând costuri foarte mari.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care amână acordarea unei părți din ajutorul acordat producătorilor de energie verde.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...